Tullaan tutuksi! Jarmo jaksaa painaa

Botnia Printissä juhlistettiin maanantaina Jarmo Ahosen 40-vuotista työuraa.


-Allekirjoitin työsopimukseni 3. syyskuuta 1973. Olen siis ollut Keski-Pohjanmaan Kirjapaino -konsernin palveluksessa virallisesti liki 41 vuotta, mutta armeija poislaskettuna 40 vuotta töissä, Ahonen täsmentää.


Jarmo oli 15-vuotias tullessaan taloon töihin. Matka koulun penkiltä painajan oppipojaksi oli liki luotisuora, aiempaa työkokemusta ehti karttua ainoastaan muutaman viikon verran Kokkolan Rimmissä sijainneelta Friitalan nahkatehtaalta.


-Nahkatehtaalle menin suoraan koulusta. Muistan hyvin sen aamun, kun pyöräilin seitsemän kilometrin työmatkaa kotoani Rimmiin. Vettä tuli kaatamalla, joten menin sateensuojaan nykyisen Vitsarin Shellin kohdalla sijainneeseen latoon. Söin eväitäni ja ajattelin, että täällä en kyllä ala kulkemaan. Niin poljin työpaikalle ja irtisanoin itseni.


Jo samalla viikolla Keskipohjanmaa-lehteen etsittiin juoksupoikaa. Ahonen ilmoittautui ehdokkaaksi ja aloitti työt pian sen jälkeen. Tosin juoksupoikaa hänestä ei koskaan leivottu.


-Pääsin suoraan painajan oppiin. Tuolloin käytännössä kaikki painajat koulutettiin oppisopimuksella. Minulla oppisopimus kesti kolme vuotta. 18 vuotta täytettyäni aloitin vuorotyön, ja sitä olen tehnyt tähän päivään saakka.


Että ei tullut 15-vuotiaasta Jarmo Ahosesta värjäriä, tuli painaja. Siitä käy kiittäminen Ahosen äitiä, joka patisti nuorukaisen kirjapainolle sinäkin aamuna, kun motivaation kanssa oli vähän niin ja näin.


-Olin ollut pari viikkoa kirjapainolla töissä, kun joka aamuinen töihin lähtö alkoi maistumaan puulta. Puhuin jo lopettamisesta, mutta äiti puolittain pakotti jatkamaan. Tottelin äitiä ja lähdin töihin – onneksi!


Botnia Print aloitti uuden aikakauden


Jarmo Ahonen on nähnyt pitkän uransa aikana kirjapainoalan kehityksen. Koneet ovat vaihtuneet ja tekniikkaa tullut lisää.


-Botnia Printin myötä alkoi uusi aika. Nykyinen painokone on ihan huippu.


Ahonen kertoo, että alan kehitys on ollut yksi tekijä, miksi hän on viihtynyt samassa työpaikassa näinkin pitkään.


-Minulla on ollut onnea matkassa myös työkavereiden suhteen. Olen viihtynyt hyvin, hän toteaa.


Painajan työn ohessa Jarmo Ahonen toimii Botnia Printin pääluottamusmiehenä. Lisäksi hän on aktiivisesti mukana paikallisessa ammattiyhdistystoiminnassa.


Tullaan tutuiksi!
Botnia Printin lehtitehtaalla työskentelee yhteensä 31 graafisen alan osaajaa. Tullaan tutuksi! –juttusarjassa esittelemme henkilöstöämme sekä sanomalehtipainon eri työtehtäviä.
Takaisin »