Vieläkin parempia CMYK-kuvia


Botnia Printin kehitystyö entistäkin laadukkaamman painojäljen eteen jatkuu.


Botnia Printin painoprosessiin tehtiin lokakuussa tekninen muutos, jonka tavoitteena on saada painotyöt vastaamaan selkeämmin niin sanottua CMYK-konversiota (kuvat muutettu CMYKiksi ISOnewspaper26v4 –profiililla). Joillakin asiakkaillamme muutos on aiheuttanut sen, että kuvat näyttävät painettuina tummemmalta kuin aikaisemmin.


Painokoneissa rasteripisteet muuttuvat painaessa suuremmiksi. Koneiden tekniikasta ja kunnosta johtuen toisissa painoissa piste kasvaa enemmän kuin toisissa. Jotta sama ilmoitus näyttäisi liki samalta eri koneilla painettuna, on alalla päädytty standardiin, jota kutsutaan väriprofiiliksi (ISOnewspaper26v4.icc).


ISOnewspaper -profiili on pisteenkasvun näkökulmasta kompromissi: pisteen oletetaan kasvavan melko paljon. Tämä siksi, että ne painokoneet, joissa piste oikeasti kasvaa paljon, eivät voi pistettä pienentää. Ne painot, joissa piste kasvaa vähemmän, voivat kasvattaa pistettä keinotekoisesti jo ennen painoa, levytulostuksessa. Lopputuloksena on kahden eri painon painama sama värisävy.


Botnia Printin valitsema vedetön painomenetelmä tuottaa poikkeuksellisen hallittua pistettä. Piste kasvaa paljon vähemmän kuin perinteisillä painokoneilla ja on reunoiltaan terävämpi. Olemme tähän saakka hieman "kärsineet" tästä edustamme. Nyt olemme kuitenkin onnistuneet kehittämään työnkulkuamme siten, että asiakkaiden standardiprofiiliin tekemät kuvat toistuvat painossamme samalla tavalla kuin kalibroidussa näytössä. Käytännössä siis kasvatamme keskisävyjen pistettä hieman enemmän kuin ennen. Tästä johtuen kuvat ovat olleet lokakuusta saakka joissakin lehdissä tummempia kuin aikaisemmin.


Laadukkaan painojäljen ja oikein toistuvien kuvien aikaansaamiseksi on erittäin tärkeää, että kaikki lehden kuvat on käännetty CMYKiksi ISOnewspaper26v4 –profiilia käyttäen. Laadukkaan lopputuloksen kannalta on myös merkittävää, että kone, jolla kuvia käsitellään, on kalibroitu oikein.


Jos painetun lehden ja painovalmiin aineiston välillä on merkittäviä värieroja, olkaa ystävällisesti yhteydessä Botnia Printiin. Autamme mielellämme niin oikean CMYK-profiilin asentamisessa kuin myös näyttöjenne kalibroinnissa. ISONewpaper26v4 -profiili on myös ladattavissa www-sivuiltamme kohdasta Aineisto - Profiilit.


Lisätietoja:
Toni Klemola, laatu- ja kehityspäällikkö
Puh. 020 750 4523, toni.klemola@botniaprint.fi

Elina Hirvinen, asiakaspalvelu
Puh. 050 338 4818, elina.hirvinen@botniaprint.fi
Takaisin »