Monikulttuurinen KP Jakelu

Botnia Printin painotalon yhteydessä toimivan KP Jakelun palkkalistoilla on paljon maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä. Esimerkiksi Kanta-Kokkolan alueen jakajista noin 2/3 on maahanmuuttajia. Valtaosa heistä on muuttanut Suomeen Afrikan maista ja Nepalista.


Nepalista kotoisin oleva Saroj Ghimire on yksi KP Jakelun jakeluvalvojista. Hän muutti Suomeen lokakuussa 2010 ja on siitä saakka asunut Kokkolassa.


- Aloitin tuolloin opinnot Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulu Centriassa, ja valmistuin viime kesänä tradenomiksi. Koko opiskeluajan tein kahta työtä, olin muun muassa rakennushommissa, varastotyöntekijänä ja jaoin öisin lehtiä.


- Jotkut suomalaiset ihmettelivät, miksi teen opintojen ohella kahta työtä. He kyselivät, lähetänkö rahaa perheelle Nepaliin. Kerroin, että tarvitse rahaa elämiseen, sillä en saa Suomessa mitään tukia. Koulun ja työnteon yhdistäminen on näin ollen välttämättömyys monelle maahanmuuttajalle, Saroj kertoo.


Kesäkuusta lähtien Saroj Ghimirellä on ollut vakituinen työpaikka KP Jakelun jakeluvalvojana. Jakeluvalvojat ovat jakajien esimiehiä, ja he ovat vastuussa jakelun toimivuudesta. Työ tehdään pääsääntöisesti yöllä.


-Pidän työstäni erittäin paljon. Vuoden aikana on tapahtunut hyviä asioita, olemme oppineet paljon uutta jakeluun, työnjohtoon ja asiakaspalveluun liittyen. KP Jakelun toiminnan laatu on parantunut alkuun verrattuna, ja se tuntuu hyvältä myös meistä työntekijöistä.


KP Jakelun jakelupäällikkö Jukka Heimovirta kehuu ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä ahkeriksi.


-Maahanmuuttajien suuri määrä yrityksessämme johtuu yksinkertaisesti siitä, että nämä ihmiset ovat erittäin aktiivisia hakemaan töitä. Lisäksi he ovat ahkeria ja sitoutuvat työhönsä. Valtaosa heistä opiskelee päivät ammattikorkeakoulussa ja jakaa lehtiä yöt.


Nykyään sujuvaa suomen kieltä puhuva Saroj Ghimire muistaa alun hankaluudet. Kulttuurierot, kylmä ilmasto ja kielitaidottomuus tekivät uuteen maahan muutosta haastavaa. 


-Kuvittele tilanne, että sinun pitää jakaa tuhansia lehtiä yön aikana kaupungissa, jota et tunne ja edes katujen nimet eivät sano sinulle mitään. Se ei ole todellakaan helppoa.


Alun vaikeuksista huolimatta kotiutuminen Suomeen on sujunut hyvin. Jakeluvalvojan töiden ohella Ghimirellä on oma maalaus- ja remonttifirma, eikä muutto kotimaahan kuulu lähitulevaisuuden suunnitelmiin.


- Myös veljeni on KP Jakelulla töissä lehdenjakajana. Jos saan vielä joskus vanhempanikin tänne Suomeen, jään maahan pysyvästi, hän suunnittelee.


Kuvateksti: Nepalista Suomeen muuttanut Saroj Ghimire on yksi KP Jakelun jakeluvalvojista. Työpaikka sijaitsee Botnia Printin tiloissa Kokkolan Lekatiellä. Kuva: Päivi Karjalainen
Takaisin »