Hyvä sanomalehtikuva, mahdollinen tehtävä

–Värikuvan painaminen sanomalehteen on erittäin haastava työ. Usein ajatellaankin, että ei ole niin tarkkaa, miten kuva käsitellään, koska väri leviää kuitenkin painettaessa. Asia on kuitenkin juuri päinvastoin, tietää Keskipohjanmaa-lehden visuaalisen toimituksen esimies, valokuvaaja Jukka Lehojärvi.Lehojärvi, kuten muutkin Keskipohjanmaa-lehden visuaalisen ryhmän työntekijät, ovat käyneet varsinaisen korkean paikan leirin pyrkiessään parhaaseen mahdolliseen painojälkeen niin sanotun märkärotaation aikakautena. Työ helpottui merkittävästi keväällä 2010, kun Keskipohjanmaa-lehti siirtyi muiden Keski-Pohjanmaan Kirjapaino -konserniin kuuluvien lehtien kanssa Botnia Printin kuivaoffsetrotaation painettavaksi. Vedetön painoprosessi laittoi pisteen värin leviämiselle, mikä tiesi muutosta erityisesti kuvien painojälkeen.


–Tänään pääsemme paljon lähemmäksi arkkipainojälkeä kuin olisin koskaan uskonut. Työmme on helpottunut, ja voimme tehdä sellaisiakin taitollisia ratkaisuja, jotka aiemmin eivät olisi tulleet kuuloonkaan. Nyt esimerkiksi uskallamme painaa kuvan päälle valkoista tekstiä tai käyttää tummia kuvia tummine sävyineen. Eli ihan samoja juttuja kuin aikakauslehdissä.
Painokoneen erinomaisuudesta huolimatta Jukka Lehojärvi muistuttaa, että hyvien kuvien aikaansaaminen ei ole kuitenkaan muuttunut helpoksi tehtäväksi.
–Mutta nyt se on mahdollista. Loppu onkin meistä lehdentekijöistä kiinni, sillä tarkka painojälki näkyy niin hyvässä kuin pahassa.
Takaisin »