Lehti = taidenäyttely

Lehti voi olla mitä vain – vaikkapa taidenäyttely. Keskipohjanmaa-lehden valokuvaaja Clas-Olav Slotte teki Smoking-näyttelystään lehden, joka tulee jatkamaan näyttelyn elämää hamaan tulevaisuuteen.


Sloten valokuvanäyttely on henkilökuvasarja tupakoivista ihmisistä Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Britanniassa.
- Kuvasin henkilöitä vuosina 2009-2012. Lähtökohta valokuvasarjan tekemiseen oli arjen ja työpäivän lyhyet tauot. Visuaalisista ja käytännön syistä valitsin ainoastaan tupakkatauot. Kuvani henkilöt seisovat kadulla usein työpaikan oven vieressä. Olen lähestynyt heitä, selittänyt asiani, pyytänyt malleiksi ja kuvannut heitä sinä aikana kun tupakka on palanut.
Mustavalkoisista kuvista koostuvan näyttelyn kuvat ovat muodoltaan varsin samankaltaisia, vaikka kuvauspaikat ovatkin ympäri Eurooppaa.
- Valaistuksena käytin luonnonvaloa ja taustana yksivärisiä seinäpintoja, Slotte kertoo.
Hän korostaa, että kuvasarja ei ole kannanotto tupakoinnin puolesta tai vastaan.
- Näyttelyni ei käsittele asiaa terveysnäkökulmasta. Aihe herättää varmaan tunteita, mutta tarkoituksenani oli pelkästään tuottaa henkilökuvia tupakoivista ihmisistä ja siten kuvata tätä aikaa ilman kannanottoa puolesta tai vastaan.


Lehti jatkaa näyttelyn elämää
Smoking-näyttelyn myötä tupakkatauon tunnelmaan on päästy eri puolilla Suomea, viimeksi maaliskuussa helsinkiläisessä Laterna Magica–galleriassa. Näyttelyvieraat saivat halutessaan ottaa mukaansa sanomalehden muotoon painetun näyttelyluettelon.
- Lehden muotoon tuotettu valokuvanäyttely on herättänyt kiinnostusta ja saanut erittäin hyvän vastaanoton.
Slotte suunnittelee, että Smoking-näyttely on tehnyt nyt kierroksensa nykyisen valokuvanäyttelyn muodossa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kuvien tarina olisi tullut tiensä päähän.
- Näyttely jatkukoon lehden muodossa. Aikomuksenani on ottaa lehtiä mukaan matkoilleni, ja jättää niitä kahviloiden pöytiin ihmisten selailtavaksi. Näin on jo tapahtunutkin: Smoking-lehtiä on viety Tallinnan kahviloihin ja seuraavaksi niitä päätynee jonnekin päin Andaluciaa, hän visioi.


Lisää Clasun kuvia: www.clasolavslotte.org


SAISIKO OLLA TAIDENÄYTTELY?
Pistä viestiä Elinalle, niin taidenäyttely on pian postilaatikossasi! elina.hirvinen@botniaprint.fi
Takaisin »