Sanomalehtiä puutarhan katteeksi

Kevät tulee ja puutarhatyöt kutsuvat! Mitä jos kärräisitkin luetut sanomalehdet keräyspisteen sijasta puutarhaan?


Sanomalehti on erinomainen katemateriaali puutarhassa. Kukkapenkkien pohjalle, pensaiden juurelle tai minne vaan, jonne rikkaruohot ovat ei-toivottuja tulokkaita. Sanomalehti maatuu reilussa vuodessa, riippuen kerroksen paksuudesta. Sen vuoksi kannattaakin laittaa ainakin viiden sivun paksuinen kerros, jotta vaikutus olisi pidempikestoinen. Sanomalehdet kannattaa kastella ennen paikoilleen asettamista, sillä se helpottaa muotoilua. Sitten vain reilusti joko multaa tai kuorikatetta päälle kokonaisuutta kaunistamaan.
Botnia Printiin tuli kysely painovärien myrkyllisyydestä ja sitä kautta soveltumisesta katemateriaaliksi. Botnia Printin laatu- ja kehityspäällikkö Toni Klemola vahvistaa painetun lehden käyttökelpoisuuden.
-Painamaton sanomalehtipaperi on käytännössä puhdasta puuta, eikä ole sen vuoksi niin tehokas rikkaruohojen eristäjä. Painettu sanomalehti on tähän käyttötarkoitukseen parempi, sillä raakaöljypohjainen painoväri ehkäisee rikkaruohokasvustoja tehokkaammin.


Kukkapenkki sanomalehtien päälle


Kanadassa ja Yhdysvalloissa ovat viime vuosina saavuttaneet suurta suosiota kukkapenkit, jotka perustetaan vanhalle nurmikolle sanomalehti- ja kartonkikatteen päälle. Tämä kukkapenkin perustamiskonsti ei ole hätäisen hommaa, mutta jos aloitat heti, pääset istuttamispuuhiin kesäkuussa. Ideana on, että paikka, johon kukkapenkin haluaa, peitetään märillä sanomalehdillä ja päälle levitetään lannoitteiden lisäksi 10-15 cm paksuinen kerros multaa. Eloperäinen multa lieroineen muuttaa viheriön muhevaksi maaksi. Aikaa penkin kompostoitumiseen menee pari kolme kuukautta, joskus pitempäänkin, mutta vältytpä lapiotöiltä.
Takaisin »